En av fem lånar till semestern

En femtedel av svenskarna har någon gång köpt sin semesterresa med snabblån. Minst främmande för detta är höginkomsttagare visar en undersökning som genomförts av analysföretaget PFM Research.

En femtedel tar snabblån för att finansiera semesterresan

PFM Research fick i uppdrag av sparappen Dreams att genomföra undersökningen. Nästan en femtedel av de som deltog i undersökningen har någon gång finansierat sin semesterresa med snabblån. Lika många säger att de troligen kommer finansiera sin resa på det sättet i framtiden.

I undersökningen säger var fjärde person att det inte är troligt att man kommer spara ihop till kommande semester. Elin Helander som är kognitionsvetare på Dreams tror att det beror på att vi svenskar är känslostyrda och tänker på nuet och inte framtiden.

– Det är lätt att tänka ”det jag lånar till semestern nu kan jag spara ihop i höst när det inte händer så mycket kul”. Vi överskattar lätt vår framtida sparförmåga och våra framtida kostnader, säger Elin Helander, till SvD.

Höginkomsttagare tar oftast snabblån till semestern

De med höga inkomster är minst främmandet för att betala semestern med snabblån. Av de som tjänar en halv miljon eller mer om året är det en tredje del som någon gång lånat till semester. Bland de som har en inkomst på 300 000 eller mindre är motsvarande siffra 17 procent.

För unga vuxna kommer över hälften betala sin semester genom att ta ett snabblån. Samtidigt känner en tredjedel i den åldersgruppen press på sig att de måste åka på en semester de egentligen inte har råd med.

Spara ihop pengar under året

Kan man låta bli att låna till semestern är det ofta att föredra. Det är i regel bättre att spara en mindre summa varje månad. Genom att spara en mindre summa under större delen av året blir inte ekonomin lika ansträngd som om du tar ett snabblån med kort återbetalningstid. Men självklart kan det hända att det dyker upp oförutsedda utgifter som gör att man inte kan spara till semestern. En tvättmaskin går sönder, huset behövs målas om eller bilen behöver repareras. I sådana lägen kan ett snabblån vara bra, förutsatt att man kan betala tillbaka lånet.

Rent generellt har snabblån höga räntor. Men det finns möjlighet att spara stora summor pengar genom att ta hjälp av en jämförelsetjänst. På så sätt kan du på ett effektivt och enkelt sätt hitta snabblånet med lägst ränta.