Rätt mobilabonnemang låter er hålla kontakten på berget

Mobiltäckning i fjällvärlden är ingen självklarhet även om de flesta operatörer når upp på Funäsdalsberget. För att hitta en operatör som hjälper familjen att nå varandra så gör ni dock säkrast i att jämföra mobilabonnemang innan ni åker. Hur stark täckningen är skiljer nämligen mellan de olika mobiloperatörerna.

Genom att göra en jämförelse – exempelvis via Täckningskollen.se – så får du snabbt en bild över vilken operatör det är som gäller. Enligt Täckningskollen.se är Telenor den operatör som har störst möjlighet att förse dig och din familj med mobiltäckning under fjällsemestern.

Mobiltelefonen kan bli räddaren i nöden

Skulle en olycka inträffa när du är på Funäsdalsberget så kan mobiltelefonen bli din räddare i nöden. Genom att kunna kontakta antingen familj eller liftkontoret kan du snabbt få den hjälp du behöver. En lösning som rekommenderas är att alltid åka två och två men du kan trots detta inte vara säker på att du kan lokaliseras eller att din partner kan ringa efter hjälp. Se därför även till att du har en mobiltelefon som du vet har täckning över hela berget. Gör en jämförelse av mobilabonnemang och den täckning som operatören erbjuder innan resan på Mobilabonnemang.se.

När du jämför mobiloperatörernas täckning så måste du ha i åtanke vilken typ av täckning du är i behov av. 4G-täckning behövs vid surf, streaming och andra datakrävande aktiviteter. Det är 4G-täckning du är ute efter om du vill använda mobilen som underhållning på resan, till exempel om du vill dela internetanslutningen till en dator eller surfplatta. Är ditt behov endast att kunna ringa och smsa så räcker det med 2G-täckning. 2G-täckningen är betydligt större och vanligtvis inget du behöver oroa dig för på Funäsdalsberget.

Skydda mobiltelefonen mot kyla

Något många besökare berättar om är att deras mobiltelefoner tenderar att stänga av sig på grund av de låga temperaturerna. Detta är något som mobiltillverkare erkänner samtidigt som de råder skidåkare och andra som vistas i minusgrader att skydda telefonen. De batterier som sitter i dagens smartphones har nämligen svårt att hantera kylan. Hur bra täckningen med ditt mobilabonnemang än är så hjälper det inte om mobiltelefonen vägrar starta.

Tips: För att skydda din mobiltelefon mot kylan så rekommenderar vi att du inte förvarar den innanför ditt yttersta lager kläder, dvs. i skidjackan eller skidbyxorna. Förvara istället telefonen närmre kroppen där temperaturen inte går under noll.

Förutom att du inte kan använda telefonen när den är avstängd så kan för stor kyla under längre perioder skada telefonen och dess batteri permanent.