Sevärdheter

Det Funäsdalen främst förknippas med är skidåkning på Funäsdalsberget eller längdskidåkning i de fina spåren som finns i närheten av backen. Men även de som inte har intresse för vintersporterna kan med fördel besöka orten. Här finns flera andra sevärdheter. Bland annat kan följande besökas:

Härjedalens Fjällmuseum

????????????????????????????????????

Härjedalens Fjällmuseum har sitt fokus på Härjedalens historia utifrån människans perspektiv. Detta från både bruksarbetarens, fjällböndernas och samernas historia.

Här finns både basutställningar som är permanenta och de som är tidsbegränsade. Basutställningarna har fokus på de grupper som nämns ovan. Samernas historia är i detta fall representerad via sydsamerna och de två samebyarna Mittådalen och Brändåsen.

Bruksarbetet växte fram i slutet av 1600-talet då man började bryta koppar för att senare övergå till järnproduktion. Efter cirka 200 år lades bruken ner och man lade större fokus på boskapsskötsel. Det blev därmed ett bondesamhälle.

Genom att presentera samernas, arbetarnas och böndernas historia sträcker sig fjällmuseet långt bak i tiden fram till en bit in på 1900-talet.

Entrén kostar 150 kr för vuxna (18 år eller äldre). Barn går in gratis. Är det en större grupp som kommer ges grupprabatt. Då kan även museet öppnas utöver ordinarie öppettider.

Myskoxcentrum

Ca 15 km från Funäsdalen ligger Tännäs där Myskoxcentrum ligger. En garanterad höjdpunkt för både stora och små då man kommer nära och lära känna de härliga urtidsdjuren. Myskoxarna går omkring i stora inhägnader där miljön återspeglar deras naturliga miljö. Däremot är det inte speciellt folkskygga vilket gör att man med lätthet kan få se de stora och mäktiga djuren på nära håll.

Man kan inte själv gå omkring i parken och se på djuren utan man tar enbart emot personer och grupper genom guidade visningar. Guidning bör bokas i förväg. Det går att boka på plats men då enbart i mån av lediga platser. Guidningen finns både på svenska och engelska.

Detta är en av de sevärdheter i närheten av Funäsdalen som har öppet sommartid. Detta till skillnad mot många vinteraktiviteter som erbjuds i området.

Entré kostar 160kr för vuxna (16 år och uppåt) samt 80 kr för barn (8-15). Barn upp till 8 år går in gratis.

Rörås – gruvstaden

Cirka en halvtimmes bilfärd väster från Funäsdalen ligger gränsen till Norge. Fortsätter man sedan en halvtimme till in i Norge kommer man till den lilla orten Rörås. För de som är historiskt intresserade är ett besök till denna gamla gruvstad en stark rekommendation. Sedan 1980 finns byn med på UNESCO:s världsarvslista.

I stadskärnan finns ett kluster av trähus med lång historia. Därmed är hela stadskärnan skyddad och idag ett friluftsmuseum. Här kan man läsa om hur gruvstaden en gång såg ut och vilka som bodde här. Utöver det lockas många hit till den årliga vintermarknaden i februari. En marknad som även den speglar ortens speciella historiska karaktär.