Resa hit

Det finns flera sätt att ta sig till Funäsdalsberget. För den som inte har körkort eller har möjlighet att ta med bilen kan du välja mellan flyg, tåg och buss. Beroende på var du bor i Sverige kan det bli flera byten på vägen.

Med bil

Med bil kan du ta dig varsomhelst från Sverige utan att behöva vänta på tåg- eller bussbyte. Från Stockholm kan du ta E4:an som löper utmed kusten, svänga av inåt land vid Hudiksvall och passera Sveg innan du når slutdestinationen Funäsdalsberget. Se till att tanka bilen innan du reser på de stundtals ensliga, men vackra bilvägarna, där det är glest om bensinstationer. Från Göteborg är det enklast att åka via Norge, förbi Oslo och Lillehammer. Den stora fördelen med bil är att du enkelt kan ta den för att se den vackra omgivningen och alla sevärdheter.

Med buss

Om du vill lämna bilen hemma kan du åka buss med Härjedalingen. Det finns flera avreseorter att välja på beroende på varifrån du vill resa. Det går direktbussar från Stockholm till Funäsdalen året om. Från Göteborg är det enklast att ta sig till Funäsdalsberget via Stockholm. Du åker med Swebus till Stockholm Cityterminalen där du byter buss till Härjedalingen som tar dig till slutorten. Om du kommer norrifrån är det enklast att ta bussen utmed kustlinjen tills du når en av Härjedalingens hållplatser, såsom Hudiksvall, Gävle eller Stockholm där du byter buss till Härjedalingen. Räkna med att du måste vänta mellan turerna.

Med tåg

Foto: Michael715/Shutterstock.com

Om resan till Härjedalen är lika viktig som målet ska du åka på Inlandsbanan. Inlandsbanan gick ursprungligen mellan Kristinehamn och Gällivare. Numera kan du ta Snötåget som går mellan Mora och Östersund. Du kan till exempel starta från Göteborg eller Stockholm. I Mora sker tågbyte till Snötåget och du kan hoppa av i Sveg. Från Sveg, vid den stora Träbjörnen, kan du sedan hoppa på Härjedalingen, en expressbuss som tar dig från Sveg till busstationen i Funäsdalens by. Du hittar enklast biljetter på SJ:s hemsida.

Med flyg

Du kan välja att ta flyget till Sveg från Arlanda. Från flygplatsen kan du sedan ta dig till Funäsdalsberget med taxi eller buss. Här har du även möjlighet att hyra en bil.

Enklast är det dock att ta sig först till Stockholm och därifrån välja transportsätt. Med flyg tar du dig snabbast till Funäsdalsberget, men du går miste om den storslagna naturen på vägen dit som du kan njuta av i bussen, tåget eller bilen. Om du utan tjafs och väntetider vill ta dig från dörr till dörr är ändå bil det smartaste valet. Du kan åka när du vill.