Restauranger

För de som kommer till Funäsdalen på vintern finns flera restauranger och andra matställen att välja på. Däremot är det flera av dessa som inte har öppet året runt utan enbart under de delar av året då många turister kommer hit.

En annan sak som karaktäriserar restauranger i Funäsdalen är att de ofta även erbjuder boende. Även detta återspeglar ortens stora fokus på turistnäringen.

Tre av de mer populära matställena är:

HF Restaurang & Bar

HF Restaurang & Bar är en del av Hotell Funäsdalen men hit kommer även de som inte är gäster på hotellet och äter. Detta är en av de restauranger på orten som valt att lägga extra fokus på lokalproducerade råvaror och rätter som speglar fjällområdet. Det är inte heller bara råvarorna som är lokala utan även ett flertal av de ölsorter som serveras.

Lunchbuffé serveras vid högsäsong 11.30-14 alla dagar i veckan. På kvällen serveras á la carte och vid större högtider (ex jul och nyår) speciella menyer.

När vädret tillåter öppnas även solterrassen vilket gör att restauranggästerna kan avnjuta måltiden med en härlig utsikt mot Skarvarna eller Funäsdalssjön.

Skoogs Krog

Skoogs krogSkoogs Krog står även på listan över restauranger med fokus på lokalproducerat. Krogen öppnades 2007 och har sedan dess vuxit till en självklar träffpunkt för många besökare i Funäsdalen. Familjen som driver krogen, Bertilsson, driver även Gamla Veras Pub Krubb & Brännvin samt Berggatan 8. Dessa restauranger har däremot något olika inriktning. .

Denna krog har en något mer exklusiv prägel och serverar 4-rätters eller 8-rätters menyer. Efter en lång dag i backen man alltså se fram emot ett långt besök på Skoogs Krog. På menyn står bland annat friterad röding, renkalvs rostbiff, bakad choklad och kärnmjölk & älgört.

Skoogs Krog är en av de restauranger som även erbjuder logi (något som är relativ vanligt i Funäsdalen) Även om det är fina och trevliga rum så är det inte samma exklusivitet som i restaurangen. Här finns både dubbelrum och större lägenheter.

Toppstugan

Bland de som åker i backarna är Toppstugan en av de mest besökta restaurangerna. Av alla restauranger och matställen som finns på orten kan ingen vara i närheten av att ha lika fin utsikt som Toppstugan.

Toppstugan har öppet både på sommar och vinter. Sommartid är det öppet från mitten av juni till början av augusti och på vintern är det öppet så fort som snön lägger sig och liftarna öppnar. Orsaken att den även kan ha öppet på sommaren är att många åker Gondolbanan upp till toppen för att njuta av naturen och utsikten här uppifrån.

Utbudet varierar däremot beroende på årstid. På somrarna är det främst enklare måltider så som fika, våfflor samt enklare lunch. På vintern är det fler besökare vilket gör att även utbudet blir större. Varje dag finns Pasta Carbonara, olika soppor och hamburgare på menyn. Även de som bara vill ha något lättare kan hitta något som passar då de även har en cafédel.