Finansiera din egen bostad i Funäsdalen

För dig som spenderar mycket tid i fjällen har säkert tanken på att köpa ett boende i närheten slagit dig. För dig som vill köpa en bostad i anslutning till Funäsdalsberget finns det oftast bostäder att köpa.

Det som hindrar de flest är problemet att finansiera boendet, eller snarare att finansiera dubbla boenden. För dig som inte planerar att flytta permanent får nämligen boendet anses användas som ett fritidshus.

Finansiera ditt hus med bostadslån

För dig som vill köpa ett hus i Funäsdalen gäller det att kunna betala minst 15% av bostadens värde ”själv” det vill säga inte genom bolån. Detta i enlighet med de nya reglerna kring bolån. För dig som inte kan finansiera dessa 15% själv finns det möjlighet till kontantinsatslån, det vill säga ett lån utan säkerhet som är fristående från själva bolånet. Ett kontantinsatslån tas utan säkerhet och har därför en högre ränta än själva bolånet, se därför till att betala av detta lån först.

Minska kostnaderna för bostaden

Utöver att finansiera själva bostaden har många problem med de kostnader som uppstår i samband med ett boende. Trots detta kan det ofta bli billigare än att bo längre tider i exempelvis hotell. Om du planerar att använda huset som ett fritidshus under vintern finns det en del tips på hur du kan få ekonomin för huset att gå ihop.

  1. Hyr ut. Ett bra sätt att få in pengar på ett fritidshus som ligger i ett attraktivt skidområde är att hyra ut det. Du hyr självklart ut baserat på hur mycket tid du själv vill spendera i huset. För den som enbart är intresserad av skidåkning kan man exempelvis hyra ut huset till de som går vandringslederna under sommaren eller liknande.
  2. Dela. Ett delat boende är en delad kostnad. Om du inte planerar att visats året om i bostaden går det oftast utmärkt att dela boendet med en till familj. Genom ett delat boende kan du halvera kostnaderna och fortfarande ha möjlighet till en egen stuga när du behöver det.
  3. Hitta ytterligare funktioner. Ett hus kan ha flera funktioner, kanske kan du använda garaget eller någon annan del av utrymmet till intäkter eller för att minska dina privatkostnader. Exempelvis kan du ställa bilen i det garaget istället för att betala för varmgarage, eller ställa båten där istället för att betala för vinterförvaring.

Det finns säkerligen flera sätt för dig att få in pengar från ditt boende eller minimera kostnaderna. Förutsatt att du inte har belånat huset för mycket bör det heller inte vara en dyr månadskostnad om du inte vistas där under längre perioder. Ett bra sätt att minimera sin boendekostnad på är genom att hitta bostadslån till en lägsta möjliga räntan. Enklast gör du det genom att använda en jämförelsetjänst, exempelvis Bostadslån.com. På så vis ökar dina chanser att hitta den bank som kan erbjuda dig den bästa räntan till ditt bostadslån.