Om Funäsdalen

Funäsdalen ligger i Härjedalen nära den norska gränsen. Funäsdalen är fjällbyn som är mest känd som turistort på vintern, även om den också är centrum för den sydsamiska kulturen. I Funäsdalen varvas den dåtida fäbodkulturen med den levande samekulturen.

I Funäsdalen finns det mindre än tusen invånare, men på vintern mångfaldigas antalet. Funäsdalen är navet i Funäsfjällen där flera skidanläggningar erbjuder turister hotell, lägenhetshotell och vandrarhem. Tänk på att boka i tid, särskilt viktigt för större grupper, så att ni har fler boendemöjligheter att välja på.

Historik

Funäsdalen har anor långt bak i tiden och har under sin historia varit med om en hel del våldsamheter. Kungar i Norge, Sverige och Danmark stred om att få ta över Funäsdalen och under 1611–1613 härjade bränderna i byn och fick människor att lämna sina hem.

Att göra

Om du åker till Funäsdalen på vintern är det självklart att du prövar några av de närbelägna skidbackarna i Funäsdalsberget, Ramundberget eller Tännäskröket. Förutom skidåkning är området i närheten rikt på kultur och sevärdheter.

  • Lopme Naesti är samiska fest- och kulturdagar som anordnas varje år och där samisk kultur såsom slöjdprodukter i ren och skinn, kläddesign och musik synliggörs.
  • I närheten av Funäsdalen finns vildmarksbyn Tännäs och Rogens naturreservat breder ut sig framför dina fötter där du kan njuta av friluftsliv, framförallt sommartid. Här kan du fiska och paddla eller vandra på någon av lederna.
  • I Ljusnedal finns ett kulturhistoriskt bruksområde.
  • Myskoxcentrum erbjuder guidade turer till myskoxhägnen där myskoxar föds upp tills de släpps ut i naturen.
  • En samisk temapark på Funäsdalsberget kommer att visa samernas kultur och vad samerna livnär sig på, ge besökarna en chans att få se hur samerna levde förr och hur de anpassats till det moderna samhället.
  • Om du är intresserad av Härjedalens historia kan du besöka Härjedalens fjällmuseum. Här finns både utställningar som belyser bruksarbetarnas, fjällböndernas och samernas historia.
  • En halvtimme från Funäsdalen hittar du gruvstaden Rörås som ligger i Norge. Byn finns med på UNESCO:s världsarvlista. Stadskärnan är ett friluftsmuseum där du kan få lära dig om hur invånarna förr bodde och verkade i byn.

Du kan också ta det lugnt några dagar. Ta på dig skorna, plocka fram kameran och ta fotografier som gör dina vänner och grannar avundsjuka. Ta liften upp till fjället och sätt dig med din kaffekopp och titta ut. Du är alltid några stenkast från hisnande vykortsvyer. För flora- och faunafantasten erbjuder fjällen orörd natur.