Det ska du tänka på innan du köper din skidutrustning

Många väljer att hyra skidutrustning när det är dags att åka iväg på skidsemester, men för de som åker årligen eller flera gånger per år passar det bättre att köpa. Begagnad skidutrustning är aningen mer prisvärd, men i vissa fall kan det innebära att du snart måste byta ut den igen beroende på slitage.

När det kommer till barnen kan begagnat vara helt rätt väg att gå. De växer snabbt och kommer behöva byta skidutrustning med jämna mellanrum, vilket kan göra det dyrt i längden om du köper nytt varenda gång.

Vilka skidor bör du välja?

Det finns flera olika sorters skidor beroende på vilken typ av skidåkning du vill syssla med. Det gäller därför att vara påläst så att du köper den modell som är mest lämplig för dig. Skidorna varierar i längd och även lärotiden kan variera.

Carving: Är du nybörjare som snabbt vill komma igång med skidåkningen passar ett par carvingskidor bäst. Det är lättare att svänga med dessa skidor och de är 10-20 cm kortare än traditionella modeller. Det finns olika typer som är anpassade till olika slags åkning, men även praktiska allroundskidor. Nybörjare bör välja en modell som är 10-20 cm kortare än deras egen längd, medans erfarna skidåkare bör satsa på skidor som är 5-15 cm kortare. Tänk på att carvingskidor inte är lämpliga för puckelpist och ojämn terräng.

Traditionella: De traditionella skidorna är absolut bäst för puckelpist, men för annan typ av skidåkning rankar andra skidor mycket högre.

Freeride: Ett par freerideskidor är bra för varierad terräng och allt från pudersnö till hårt packad snö. Den här modellen är både bredare och längre än carvingskidor och är väldigt mångsidiga och passar perfekt till offpist. Väljer du ett par freerideskidor bör de vara ungefär 10-20 cm längre än vad du är.

Annan skidutrustning

Förutom skidorna finns det även annan utrustning som du måste köpa. Pjäxor är absolut nödvändigt och dessa ska sitta mjukt och bekvämt på fötterna. Pjäxorna ska inte klämma så du kommer troligtvis behöva prova många olika par innan du hittar rätt. Bindningar behöver också köpas för att hålla fast pjäxan. Det är bra om du köper en sort som löses ut på många sätt och har inbyggda vibrationsdämpare.